#16 : Jämställd Festival - Kristina Wicksell

Vad gör du på Jämställd Festival?

Jag är en av personerna som driver föreningen och har därför ansvar för kampanjer, den årliga statistiken m.m.  Jag är dessutom pressansvarig vilket innebär att se till att frågan om (o)jämställdhet på Sveriges festivalscener uppmärksammas i media.

Varför gör du det?

För att behovet finns! Festivaler är ofta den första – och ibland till och med den enda – kontakten med livemusik som många människor får. Att det då är en så pass begränsad grupp människor som faktiskt får ta plats på festivalscenerna är ett jätteproblem demokrati- och tillgänglighetsmässigt. Vad sänder det ut för signaler till framtida musiker att de som syns på många av scenerna nästan uteslutande är vita män?

Innan Jämställd festival startades hade de allra flesta festivaler i Sverige ingen aning om hur könsfördelningen såg ut på deras egna scener men idag går inte frågan att undvika om en arrangerar en musikfestival. Många jag pratar med – både arrangörer och festivalbesökare – säger att det är vår förtjänst att medvetenheten kring den skeva könsfördelningen ändå är så pass stor idag. Att jag driver Jämställd festival handlar alltså dels om att det vi gör faktiskt behövs men också för att vi ser att det vi gör påverkar. Det är häftigt!

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Det finns de som menar att den förändring som nu sker på grund av musiktjänster på internet är ett hot mot kulturlivet, men jag tror (och hoppas) att det snarare kommer att resultera i en större bredd på artister och ett nytt sätt att vara artist. Kanske kommer framtidens musiker inte längre vara lika beroende av skivbolag, bokningsbolag m.m. utan själva ha möjlighet att skapa sig en publik och marknad. I så fall skulle makten att definiera vad som anses vara bra musik fördelas till fler, vilket jag tror skulle vara otroligt nyttigt för hela musikbranschen!

Vad är en bra låt?

Själva grejen med musik, eller kultur överlag, är att det aldrig finns något objektivt "bra". Vad jag gillar är helt beroende av vilka personer jag umgås med, vilken musik jag fått höra när jag var liten, vilka låtar som spelas eller inte spelas på radio, i vilket sammanhang jag hörde en låt första gången och så vidare. Så mitt svar är: alla och ingen. 

Hur tror du att festivalscenerna ser ut jämställdhetsmässigt om fem år?

Om fem år tror jag att jämställdhet i ännu större utsträckning än idag ses som en kvalitetsstämpel. 2020 tror jag att de flesta stora festivaler bokar minst femtio procent akter som inte består av bara män, men jag tror tyvärr också att vissa festivaler står kvar och stampar med åttioprocentig mansdominans eftersom de fortfarande inte förstår varför det är ett problem att könstillhörigheten påverkar våra möjligheter och förutsättningar. Det är givetvis mycket mer än representationen som måste förändras i musikbranschen men jag tror att i takt med att fler kvinnor tillåts ta plats och synas på och omkring festivalscenerna så kommer även attityder och normer förändras.

www.kickanwicksell.se

#15 : One Touch Edit Studio - Daniel Aldenmark

Vad gör du på One Touch Edit Studio?

Jag äger och driver företaget ihop med min kollega Otto. Det jag och vi pysslar med mest är att vara i vår studio och producera olika artister och band, skriva och spela in skräddarsydd musik och att mixa och mastra både egna och andras inspelningar. Utöver det är vi ute och spelar en hel del i alla möjliga sammanhang, från att stå bakom soloartister till att vara med i olika husband, vilket vi också ser som en del i vår verksamhet. 

Varför gör du det?

Bra fråga! Att jag har velat syssla med musik har alltid varit självklart, och intresset för ljudteknik blev starkare och starkare under högstadiet och gymnasiet. Efter gymnasiet fick vi för oss att starta en studio, och den har sedan dess fungerat bra som fast punkt i tillvaron som man kan utgå ifrån och syssla med lite allt möjligt. Jag gick ett tag i tankar om att plugga vidare och bli t ex instrumentlärare, men som det ser ut nu behöver jag liksom inte välja en sak, jag kan hoppa in där jag behövs!

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Alla lite mindre bolag som alla slåss för att vara mest uppfinningsrika och jobba tillsammans med artisterna för att lyckas nå ut. Iom sociala medier finns artisterna själva närvarande hela tiden, och det är känns som om bolag och artister jobbar närmare varandra och att det är mer och mer nåt slags guerilla-marknadsföring som gäller. 

Vad är en bra låt?

Jag är kanske lite gammaldags, men om man ska få mig att gå igång så är det oftast en vacker kombination av ackord och melodi som gör jobbet, och att det finns någon typ av framåtrörelse. Är ganska ointresserad av musik som är för riffbaserad och står och stampar. Gärna någon liten USP som gör att det känns genomtänkt men utan att låta tillkrånglat. Sist men inte minst ska den ha en jäkligt passande prod. 

Hur ser en studioägares liv ut om fem år?

För några år sedan såg det ju lite mörkt ut när alla kunde skaffa en hemstudio och prodda hemifrån. Jag tycker det har vänt nu. Alla kan fortfarande göra musik hemma, men det har även fått folk att förstå vilken skillnad det kan bli. Ett bra rum, möjligheten att spela in akustiska instrument, och inte minst erfarenhet går inte att ersätta med plugins! Samma sak tycker jag för övrigt gäller musiker. För några år sedan var det ganska standard att komma själv med backtracks eller möjligen en DJ. Nu tror jag publiken blir besviken om det inte åtminstone står nån jäkel och bankar på en golvpuka på scen, men allra helst har man med sig ett ordentligt live-band! Så jag tror att framtiden ser ljus ut både för studioägare och annat löst folk!

#14 : BD Pop - Petra Lundmark

Vad gör du på BD Pop?
Jag har varit med från starten av BD Pop. Vi drog igång för nio år sedan. Vi är en liten organisation (3 pers) men bolaget växer!! Vi har just anställt två personer till. Jag arbetar med promotion samt att jag hjälper musiker att lyckas i Sverige och övriga världen. Jag gör affärer och dealar för banden. Träffar folk och bygger BD Pop tillsammans med mina grymma kollegor. Vi arbetar med cirka 40 akter. BD Pop utvecklar norra Sveriges musikliv. Jag har världens roligaste jobb! Just nu är jag i Austin Texas på SXSW med The Magnettes, bandet fortsätter att turnera här i USA i en månad. Jag är ordförande i Popkollo häruppe samt sitter i SOM-styrelsen. Jag är med i alla projekt vi driver på ett eller annat sätt.

Varför gör du det?
För att jag älskar att hjälpa begåvade människor att lyckas och utvecklas. Musik är en passion för mig.

Vad är det mest spännande med musikbranchen just nu?
Teknik & musik i kombo. Sverige är spännande! Vi är en stormakt inom musikbranschen.

Vad är en bra låt?
En bra låt är en bra låt! Enkelt förklarat - man ska beröras.

Det kommer så mycket bra musik från Norrbotten, hur kommer det sig?
För att folk är så sjukt grymma i norr. Tror vi vågar vara oss själva. Tror vi är duktiga på att vända oss inåt och känna. Du vet kroppen finns i själen inte tvärt om. Vi har naturen nära, den är en viktig källa fast alla kanske inte är medvetna om hur mycket vi påverkas att ha den källan nära. Vi har det riktigt kallt och riktigt ljust och väldigt mörkt i omgångar här uppe. Det skapar kreativitet. 
 

#13 : Popmani - Malin Nilsson

Vad gör du på Popmani?

Jag är chefredaktör och ansvarig utgivare. Det innebär yttersta ansvar för våra artiklar, men också att strukturera redaktionen och ser till att utveckla hållbara arbetssätt och att redaktörerna har allt de behöver. Jag driver också igenom temaveckor och har en hel del kontakt med PR-bolag och kulturorganisationer. När tid finns skriver jag själv texter och fotograferar porträtt till våra artiklar. Sociala medier, vår hemsida och uppföljning av siffror ingår också i mitt arbete. Man kan säga att jag är en allt i allo som ska hålla ihop hela redaktionen och konceptet Popmani.

Varför gör du det?

Till stor del för att det är fantastiskt roligt! Jag älskar kultur- och mediebranschen och har alltid velat arbeta inom den. Jag gillar att leda och driva, men främst att uppmärksamma kultur och gärna icke-mainstream kultur som inte får samma chans i de stora medierna att synas. Dessutom behövs det nya perspektiv på kultur, och det erbjuder vi.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Att politiken är på infart i musiken igen! Jag har alltid älskat punk-kulturen på grund av dess attityd och uppriktighet. Det är enkelt och ger fantastisk energi. Något en kan lyssna på när en är glad, förbannad eller ledsen. Något som går i upptempo. Det har länge sagts att punkten är död och ja, det är den kanske, men det gläder mig att artister ser sin chans att påverka samhället.

Vad är en bra låt?

Svår fråga men för mig är det viktigt att allting klaffar. Inte bara att texten är bra och fastnar, och inte bara att det instrumentala är fantastiskt eller att sångaren har en bra röst. Det måste vara hela paketet och ha något att säga. För ett mindre pretentiöst svar: just nu gillar jag låtar med bra bas. Det betyder mycket för mig.

Många ideella bloggar lägger ner på löpande band när Facebook, Twitter och Instagram tar över, vad är det hos Popmani som gör att ni fortsätter?

Vi är idealister och tror på det vi gör! Det är viktigt med passion för allt en gör i livet. Skillnaden mellan oss och bloggar är också, misstänker jag, att vi arbetar som ett team och inte enskilt. Det är klart att det är tufft ibland när en slåss om utrymmet på Internet, och gör en det ensam tror jag det blir som att simma i motströms. Vi ser heller inte sociala medier som en konkurrent, utan som ett verktyg och blir glada när våra artiklar delas och diskuteras. 

#12 : SAMI - Jenny Pihlblad

Vad gör du på SAMI?

Jag bevakar artister och musikers närstående rättigheter där jag jobbar på medlemsservice och ansvarar främst för utväxlingen av ersättning med Danmark, Norge, Finland och Tjeckien. Är även med i nyhetsredaktionen där vi ger ut ett nyhetsbrev sex gånger per år.

Varför gör du det?

Just upphovsrättsfrågor tycker jag är riktigt viktigt att fokusera på då det är detta som ligger till grund för musikskapandet. Musikbranschen är föränderlig och därför måste man även fortsätta jobba med dessa frågor. Det som fungerade för 20 år sedan bör nödvändigtvis inte fungera idag. Man kan se att bara för 50 år sedan då SAMI startade har många förändringar skett. 

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Något som jag tycker är riktigt spännande och viktigt just nu är diskussionen kring streamingtjänsterna. Det är alltid viktigt att ifrågasätta och kritisera för att kunna få en förbättring.  Något som inte resulterar i en ersättning till musiker idag är uppspelning av funktionen radio eller färdiga spellistor på Spotify. Här lyssnar man på samma sätt som på radio men ändå får musikerna ingen ersättning. I tillexempelvis USA så betraktas all internetradio oberoende om det utgör en del av on-demand tjänst eller inte som ersättningsgill.

Vad är en bra låt?

En bra låt är en låt som man kan förlora sig själv i. Låter väldigt cheesigt jag vet men det är sant. Ett scenario som händer mig från gång till gång är när jag sätter på mig lurarna på tunnelbanan och missar mitt stopp för att jag var inne i en bra låt. Hände mig senast då jag lyssnade på Ålen med Amason.

Vad har ni för tanke med den styrelseutbildning ni drar igång nu?

Syftet med utbildningen är att kunna ge artister och musiker en större vilja och förmåga över att kunna påverka musikbranschen så att deras intäkter och rättigheter ökar. Den är även unik på det sättet att det inte finns någon annan styrelseutbildning för musiker idag. Den fokuserar på bl.a. musikbranschens olika aktörer, styrelsearbete och musikens politik och mediehantering. Den drar igång den 9:e mars med fem olika utbildningstillfällen utspritt över hela året. För mer information om utbildningen gå gärna in på länken.
http://www.sami.se/om-oss/utbildning/styrelseutbildning/datum-och-tider.aspx

#11 : Rockfoto - Madeleine Bergquist

Vad gör du på Rockfoto?

Chefredaktör för vårt textmagasin. Jag förmedlar kontakten mellan bolag/artister och våra skribenter, planerar innehåll, redigerar och publicerar texter samt försöker tillsammans med övriga redaktionen skapa någon slags struktur för arbetet med det redaktionella materialet. Dessutom skriver jag en del texter själv. Men allra mest handlar det nog om att svara på och skicka mejl faktiskt. Det tar mycket mer tid än man skulle kunna tro.

Varför gör du det?

Därför att det är en ynnest att få kombinera två så stora passioner (musik och att skriva). Dessutom tycker jag att det aldrig kan bli för många forum för musikjournalistik i detta land. En annan viktig aspekt är att det är himla kul att hjälpa små band och artister en bit på vägen, en snabb intervju med ett nytt band kan betyda oerhört mycket för dem.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Jag älskar att riot grrrl-scenen återigen blomstrar och att det får utrymme i media!

Vad är en bra låt?

Går egentligen inte att svara på. En bra refräng eller “hook” kan pigga upp när man är på det humöret medan en viss känsla eller atmosfär kan fungera ypperligt i andra situationer. En bra låt är en låt som får en att känna något helt enkelt.

Du jobbar även som bibliotekarie, varför tror du att det är så dålig bevakning av musikböcker i svensk media generellt?

För att litteraturbevakningen i svensk media bygger på en ganska gammaldags syn på vad som är “god smak” och på vad som hör hemma på kultursidorna. En syn som länge var vanlig även inom biblioteksväsendet men som lyckligtvis förändrats en hel del!

#10: 100 Songs - Karin Antonson

Vad gör du på 100 SONGS?

Min titel är General Manager och A&R. Jag ansvarar för teamet och de olika områdena på 100 SONGS, dvs promotion, bokning/live, produktion, förlagsdelen, 666 SONGS och sociala medier. Dessutom hittar och signar jag nya talanger med resten av A&R-gänget.  

Jag är även manager till duon JA tillsammans med Anna Kornelia Åberg.

Varför gör du det?

Jag var en sådan som spenderade alla veckopengar på skivor och spelningar när jag växte upp. Ville nog egentligen stå på scenen själv, men insåg som tur var mina begränsningar.

Jag bodde i Paris ett slag efter gymnasiet, jobbade i butik. Alla mina kompisar där gjorde massa coola saker, spelade musik, var designers, höll på med teater och film och jag insåg igen att jag verkligen ville hålla på med kreativa saker. Min kompis Karolone sa till mig en kväll: "du kan ju jobba bakom musiken!". Och jag ba: "Ah! Det kan man ju!". Så där och då föll nog det klassiska myntet ner.

Jag älskar 100 SONGS koncept. Tycker att det är grymt att vi jobbar med singlar, och över alla genrer. Vi är en språngbräda för nya akter, vi kan få ut en låt vi gillar snabbt och över hela världen! 

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

100 SONGS! Och vad som händer den 27 januari 2015...

Vad är en bra låt?

http://bit.ly/1gNISDo

100 Songs har även 666 Songs, som endast släpper metal-låtar. Hur kommer det sig att ni valde en egen label för en egen genre?

Vi började få in väldigt mycket rock-och metalmusik förra vintern. Där handlar det fortfarande mest om fysisk försäljning och det är inte så många som jobbar med den genren idag. Våra ägare (Ola Håkansson, Ben Malén och Klas Lunding) såg igen ett håll i marknaden, precis som de gjorde när de startade 100 SONGS. Vi vill förenkla sättet att ge ut musik på, oberoende genrer. 666 SONGS kan ses som ett nätverk för rock-och metalälskare!  

#9: Phonofile - Torny Gottberg

Vad gör du på Phonofile?

- Jag och min fantasiska kollega Daggan är Phonofiles representanter i Sverige. Vi jobbar aktivt nära våra skivbolag som vi ombesörjer digital distribution för samt även en del promotionarbete för dem. Vi är ständigt på jakt efter nya intressanta bolag så det blir en del scouting också. Sedan hjälper jag till med support för de bolag som kanske har problem i början så att vi tillsammans ladda upp material så de känner sig hemma i vårat fantastiskt fina transparenta system.

Varför gör du det?

- Jag har ju alltid jobbat med musik på ett eller sätt. Nästan sedan 15 års ålder när man satte upp spelningar, det gick sedan över till att driva tidningar, till jobb på skivbolag, till jobb på distributören Border Music som jag lämnade för Phonofile tidigare i år. Men nu känns det som jag hittat helt rätt. Jag jobbar med ett fantastiskt team av människor som är så otroligt duktiga på det som de gör. Och det finns inga sura miner här, alla drar åt samma håll, det vill säga framåt. Och där har du svaret: jag jobbar med musik för att jag älskar det. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan det.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

- Det går väl inte att sticka under stolen med att musikbranschen är, eller har varit inne i ett skifte från den fysiska produkten till den digitala dito. Det är otroligt spännande att vara med om det. Det är ett helt nytt sätt för folk att konsumera musik. Hade någon sagt att vi skulle streama musik lagligt för 10 år sedan hade man nog nästan sagt: Skojare där!. Det jag gillar med det är att digitalt så får majorbolagen äntligen en match också. På de digitala plattformarna kan man konkurrera lite mer på samma villkor. Och de mindre bolagen är ju om vi skall vara helt ärliga så sjukt mycket mer kreativa och smarta än de stora dito.

Vad är en bra låt?

- Oj, inte lättaste frågan direkt. En bra låt är en låt som väcker något inom dig. Det kan vara kärlek, hat, sorg, glädje egentligen vad som helst. Men för att jag skall fastna för något måste musik beröra mig. Jag tycker hellre nästan illa om en låt snarare än ingenting. När musik berör är det stort.

Hur tror du att den digitala distributionsmarknaden kommer att utvecklas de närmsta fem åren?

- Jag tror vi kommer se mera video. Att det blir än större grej i det stora hela när YouTube nu lanserar sin premiumtjänst. Det har ju vart mer eller mindre omöjligt för independentbolag att få betalt för sina videos på te x. YouTube. Detta kommer ändras, eller förändringen har redan påbörjats. Men jag tror vi kommer se mer att musik och bild går samman. Jag tror att den fysiska produkten kommer minska ännu mer och kanske te x. vinyler och CD blir mer som merch på konserter. Sedan är ju det lite spännande att man numera i t ex. Spotify faktiskt kan sälja merch son CD/LP/T-shirts. Det kanske blir nästa distributionskanal för skivbolagen. Marknaden svänger snabbt.

#8: Studentradiolistan - Linda Stålberg

Vad gör du på Studentradion?

Jag är programansvarig på Studentradiolistan som alltså då är en sammanställning av de 20 mest spelade låtarna i Sveriges studentradiostationer. Det jag gör är att jag får alla stationers rotationslistor där jag ser all musik som spelats den senaste veckan. Alla låtar läggs in i uträkningen, och sen går man efter ett poängsystem, och de 20 låtar med högst poäng tar sig in på listan. 

Sen gör jag och min redaktion som jag har äran att bossa över också radioprogrammet Studentradiolistan, där vi helt enkelt spelar de här låtarna tillsammans med lite fakta om artisterna och låtarna (tänk klassiskt topplisteprogram liksom!), och programmet sänder vi i PiteFM Studentradion 92,8, K103 Göteborgs Studentradio, och RadioLUR Växjö Studentradio. 

Varför gör du det?

Jag har alltid tyckt det varit kul med ny musik, och här får man ofta höra det senaste först. Så förra året så blev jag erbjuden att vara med i programmet, och sen så nu i höstas så tog jag över det när förra programansvarige drog ut på praktik helt enkelt. 

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Jamen det är väl alltid kul att se hur musiken utvecklas, nya artister, nya låtar, men att musik förnyas är ju ingenting nytt. Så jag säger att jag väntar på festivalsäsongen och bandsläpp, alltid spännande att se vilka akter arrangörerna bokar! 

Vad är en bra låt?

En sån som jag spelar 234413 gånger i rad och inte ledsnar på. Jag kan liksom inte avgöra favoritgenre eller så, för alla de där låtarna jag fastnar för är alltid olika. Men sånt som sticker ut är ju alltid kul. Det ska hända mycket! 

Hur ska ni göra för att höja studentradions profil ännu mer?

Alltså själva listdelen av studentradiolistan känns ganska bra, så det lämnar vi som det är. Men radioprogrammet Studentradiolistan försöker vi alltid utveckla, just nu snackar vi mycket om hur vi skulle kunna ändra i formen på programmet, göra nya ljudbilder, och kanske få dit en ny programpunkt! 

#7: Being Blogged - Johan Alexed

Vad gör du på Being Blogged?

Jag är väl någon form av redaktör för sidan, om man kan säga det om en blogg. 

Jag lägger upp mer eller mindre alla poster i bloggen samt intervjuar artister, dammsuger nätet efter nya spännande låtar och artister att hålla koll på, skriver recensioner av skivor och EPs etc.

Det är med andra ord galet mycket jobb, men kul!

Varför gör du det?

Först och främst är det för kärleken till musiken och att jag vill kunna lyfta upp bra talanger. 

Hjärtat i Being Blogged här ju oftast varit att hitta de där nya artisterna som många kanske inte känner till så väl, men som förhoppningsvis blommar ut ett halvår eller ett år senare. 

Ace Wilder var ett bra exempel på det. Min intervju med henne gjordes ett år innan Melodifestivalen, vilket betalade av sig den natten hon gick vidare i Scandinavium och den intervjun fick tusentals träffar. 

Sedan måste en väl vara lite manisk för att orka med det. Jag avsyr bloggar som ”tar semester” eller bara uppdateras en gång var 20:e dag. Jag vill att det ska hända något i bloggen varje dag, och varje gång en klickar in ska det gärna finnas ett nytt inlägg. Jag tror inte en kan uppdatera en blogg för ofta, men definitivt för sällan. 

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Allt!

Musikbranschen har under de senaste åren ändrats från fundamentet och uppåt, vilket den fortfarande gör. 

Det har aldrig släppts så mycket musik som nu, och det har heller aldrig funnits så många sätt att distribuera ens musik på som idag. 

Folk kan ju spela in en låt i sin sängkammare, ladda upp det på YouTube eller SoundCloud och tre dagar senare vara världskändisar. 

Hela den där ”gör det själv”-inställningen fascinerar mig otroligt mycket. Att en inte behöver ha ett stort skivbolag i ryggen för att komma ut, utan ett bra socialt nätverk. 

Sedan ska en aldrig underskatta styrkan som skivbolagen har när det gäller att nå ut till den bredare massan, men jag tror detta bara är början för de olika förändringar som kommer att ske även under kommande år. 

Vad är en bra låt?

En låt jag vill lyssna på mer än en gång. 

Bloggen är kanske Sveriges bredaste musikblogg, finns det någon tanke med det?

Ja. Bra musik är bra musik.

För mig spelar det ingen roll om det är pop, hårdrock, dansband eller dub-step, så länge låten ger mig något. 

Jag älskar allt med en popnerv, och kan man få in det i en hårdrockslåt - som Outtrigger gjorde med Echo - så är chansen stor att jag kommer gilla låten och med det har den en plats i Being Blogged. 

Jag försöker inte tänka cred eller ”detta bör man tycka om” när jag postar något - det är det så många andra som är duktiga på att göra. 

Bloggen kanske känns lite splittrat ibland, men jag ser ingen fel i att ena dagen få se en video med The Fooo och nästa läsa en intervju med Woodkid. 

Om inget så kanske bloggens bredd får folk som egentligen inte borde gilla The Fooo att lyssna lite i smyg och tycka att det ändå svänger lite. 


#6: WiMP - Felizia Uggla

Vad gör du på Wimp?

Min titel är “Redaktör” men min arbetsuppgifter sträcker sig långt utanför den boxen. Idag är det bara jag plus två konsulter på det svenska kontoret vilket gör att vi alla får ta i där det behövs. Men framför allt jobbar jag med klienten, intervjuer, promotar artister och planerar kampanjer och event.

Varför gör du det?

Jag har alltid vetat att jag ska jobba med musik! Tänk att få jobba med sin passion?! Dessutom är det kul att vara I en bransch som är i ständig rörelse. Det är en lyx att få arbeta med något som gör en glad och söndagsångest är inget ord jag är bekant med.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Det är alltid kul att spekulera i vilken talang som kommer bli nästa snackis. För att inte prata om vilken låt som kommer toppa listorna! Just nu följer jag det svenska bandet Solen med spänning. Jag har väntat på ett sånt här band länge och hoppas kunna se dem live inom en snar framtid! Sedan måste jag erkänna att jag håller stenkoll på Tove Los Billboardplacering och intervjuer! Jag måste nog erkänna att jag har en liten girl crush på henne!

Vad är en bra låt?

En bra låt får hjärta att pumpa snabbare! Jag är snabb på att döma musik och har jag inte blivit intresserad under första versen så kommer jag förmodligen inte lyssna på låten igen. MEN om jag gillar låten blir jag euforisk och sätter låten på repeat tills jag inte orkar höra den en endaste gång till. Jag har en förkärlek för drömmande electropop och svenska texter á la Håkan Hellström. Just nu får jag inte nog av Ulrik Munthers nya låt och XOV.

Om du har en bra låt får du gärna skicka den till mig på felizia.uggla@wimpmusic.com. 

Det finns ju ett gäng streaming-tjänster att välja mellan idag, vad har Wimp som är unikt?

Oj, var ska jag börja? För det första måste jag berätta att vi är den enda musikstreamingtjänsten med losslesskvalitet! Detta betyder att vi erbjuder lite bättre örongodis och du kan lyssna på all världens musik utan att få ont i huvudet av tråkigt brus. Dessutom så har vi en fantastisk redaktion som lever och andas musik. Vi tipsar inte om det som är hetast just nu utan ger alltid våra personliga favoriter. I WiMP är det lätt att upptäcka ny musik och samtidigt kan du läsa recensioner, artiklar och intervjuer samt se musikvideos tack vare vår finfina integrering. Yaj! 

#5: Seawiik - Björn Sjögren

Vad gör du på SeaWiik?

Jag och kollegan Joakim kontaktar arrangörer, planerar med våra artister, bokar gig, fakturerar och blir fakturerade. 

Varför gör du det?

Vi startade upp under vår studietid på Music & Event Management-programmet i Hultsfred för att vi ville praktisera det vi lärde oss. Det började det rulla på och vi ville bara ha mer. Känslan en får av att sätta gig är jäkligt härlig! Sedan är det också häftigt att få möjligheten att följa och växa med en artist och att vara en del av det team som omger artisten och som jobbar mot ett gemensamt mål.    

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Jag är glad att konsertsäsongen är igång igen och hoppas att få se många nya intressanta akter framöver.

Vad är en bra låt?

Oftast är det melodin som nästan uteslutande utgör en bra låt för mig, oberoende av genre. Texten brukar jag lyssna in mig på långt senare och då blir det som en fantastisk bonus om även den är bra!    

Ni på SeaWiik har ett uttalat miljötänk i er verksamhet, hur yttrar det sig rent praktiskt?

Den första gången var när vi tvingade ut ett band på europaturné via tåg. Det gick sådär, haha.
Det handlar egentligen om rätt enkla saker, så som att ta en stor bil till konserten istället för två små och att åka kollektivt om det bara är en gitarr som ska med. Det skulle också vara kul att i större utsträckning använda t ex Skjutsgruppen för att fylla det sista sätet i bilen.    

www.seawiik.com

#4: 28 Booking - Corinne Nystedt

Vad gör du på 28 Booking?
Jag bokar spelningar, sätter ihop turnéer och fixar å trixar med logistik för våra band och artister. Det blir mycket telefonsamtal, mail men även många möten och självklart en hel del spelningar! 

Varför gör du det?
För att det är världens bästa jobb! Det är en otrolig kick när man sätter en bokning som man jobbat på att få till. Ibland kan det ta väldigt lång tid innan allt blir klart, så känslan när någonting är "satt" är helt fantastisk. Det är väldigt kul att jobba med artister och arrangörer. Ibland åker jag med som turnéledare, då får jag se hur bandet funkar live och träffa många arrangörer som jag annars bara pratat i telefon med.  

Men det är inte heller alltid lätt att vara bokare, det är tuff konkurrens och finns fler artister än spelställen- men då försöker jag tänka tillbaka på stunderna det har gått bra och det ger mig positiv energi till att fortsätta.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?
Alla dessa otroligt duktiga nya talanger som dyker upp. Det är fantastiskt kul att se nya talanger växa och utvecklas. Det har hänt att man upptäckt och lyssnat på  en artist för flera år sedan som inte många visste om, och så helt plötsligt "slår" den igenom, det är superkul att se. Ibland är "folket" lite sega på att plocka upp oetablerade artister och följer mer vad som spelas på radion, vad de inte tänker på då är ju att den här artisten har kämpat i flera flera år för att komma dit, ingenting händer över en natt.....

Det är också väldigt spännande att det kommer in så mycket unga duktiga människor i musikbranschen, allt från nya management bolag till bokare, arrangörer och A&R´s, framförallt mycket duktiga tjejer, och det behövs! Detta är nog tack vare de fantastiska utbildningar som finns för musik och eventbranschen. Min utbildning på Campus Nyköping har varit en enorm hjälp för mig!

Vad är en bra låt?
En bra låt är en bra låt (haha) Jag tycker inte att det spelar någon roll vad det är för genre. En bra låt är en låt jag vill lyssna på 10 gånger om dagen, som fastnar i hjärnan och hjärtat. som väcker känslor, både fina men kan även vara sorgliga eller peppande. Uttrycket är det viktigaste, sen spelar det inte så stor roll om det är fullband, elektroniskt eller acapella!

Vilka tre saker är viktigast att en artist har när ni signar hen till 28 Booking?
Målmedvetenhet, talang och "känsla för feeling..... "

 

Foto: Anastasia Mashkovitch

#3: Valen Agency - Johan Calissendorff

Vad gör du på Valen Agency?

Jag bokar artister till scener och sätter ihop turnéproduktioner. Det innebär många telefonsamtal, mejl, möten, luncher och konserter.

Varför gör du det? 

Att gå från planeringen inför en turné med en artist och låta alla snurriga samtal och konstiga idéer växa fram till något helt annat som sedan förverkligas på scen. Det är det roligaste jag vet.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Allt går så satans fort och utbudet är så stort att en ibland blir helt vimmelkantig. Men mitt i smeten av alla intryck finns också möjligheten att upptäcka, integrera och uppleva nya, gamla och samtida stjärnor eller helt oetablerade artister. Ett knapptryck bort. 

Vad är en bra låt?

En bra låt funkar ofta i flera sammanhang. På klubb, i sängen dagen efter, i bilen, i hängmattan osv osv.

Framförs den också live av artister med bra energi så är det helt klart en vinnare!

Jämställdheten på musikscenerna är en ständigt högaktuell fråga och ni på Valen Agency har ju en uttalad jämställdhetssträvan, hur visar den sig rent konkret i ert arbete?

Att frågan har blivit aktuell i branschen är ett steg fram, även om vi ännu är långt ifrån en jämställd musikscen. Här måste vi fortsätta belysa problemen en mansdominerad scen innebär och tillsammans fortsätta sätta viktiga frågor på agendan. Här gör bland andra jamstalldfestival.se ett jättejobb, de är också en stor inspirationskälla till oss.

 När vi startade Valen Agency kändes det självklart att ha en jämställd profil och erbjuda minst 50/50 kvinnliga och manliga akter. Det är kul och inspirerande att vara med och bidra till att du, oavsett kön har musikaliska förebilder att relatera till. Vi lyfter frågan i hela ledet, från ax till limpa vilket innebär att vi ställer krav på arrangörerna att tänka jämställt och samtidigt erbjuder förslag på hur de kan involvera också tekniker och dj:s i det arbetet. Här har även vi en stor utmaning internt, idag drivs Valen Agency av två män och en kvinna. Det finns jobb att göra, överallt och för alla. 

Sen vill jag också passa på att lyfta att vi har ännu fler utmaningar och frågor som ska få plats på agendan. Det gäller bland annat HBTQ- och tillgänglighetsfrågor, med mera.

#2: Indieklubben/K103 - Malin Ågren

Malin Ågren är redaktör för och grundare av Indieklubben - ett nischprogram på K103 Göteborgs Studentradio.

Vad gör du på Indieklubben?

Jag är redaktör och en av de ursprungliga grundarna av programmet, vi delar på allt ansvar och mycket handlar om att förverkliga sina egna visioner. Personligen ägnar jag mycket tid åt research, att lyssna och leta nytt material på Internet. Eftersom vi fokuserar på modern musik och vad som är aktuellt för stunden är detta en väsentlig del av Indieklubbens uppbyggnad, man får hålla ett öga på vad som redan spelas och se till att vi bidrar med något unikt. Dessutom försöker vi att blanda lokala akter med större internationella sådana. Annars sköter jag tekniken och snackar indie under livesändningarna, redigerar ljudfiler och hemsidan, spanar spelningar och gör intervjuer. Vi brukar rotera så att alla får syssla med lite av varje, vilket är både utvecklande och gör redaktionen tajtare.

Varför gör du det?

Musiken har alltid varit syret som får mig att fungera och brinna inombords, så det handlar om att kanalisera sin passion samtidigt som man utmanar sig själv. Genom att använda rösten för att nå ut till människor som kanske delar samma influenser så har jag kunnat testa gränser och agera utan att analysera det alltför mycket. Att dessutom sända live innebär en spontanitet som kräver att man har en viss självdistans och kan bjuda på direkta uttryck, vilket jag tycker fångar meningen med musiken, nämligen att ge sig hän och ha roligt i processen. Studentradion är ett forum där man får göra så många fantastiska saker med fokus på själva kreativiteten, något som jag är oerhört tacksam över.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Åh, jag skulle tro att det är hur musiken som sådan kommer att utvecklas med tiden, det är fascinerande hur samtiden, konsumtionsmönstren och produktionsmedlen sätter ramarna. Oavsett vilka format och möjligheter som finns till hands tycks musiken alltid gå sin egen väg. I slutändan handlar det om människor som kämpar för sina värderingar, att få höras och att kunna översätta känslor till ljud. Jag har en förkärlek till elektronisk musik i olika varianter och tycker att den historiska bakgrunden till dess uppkomst är jättespännande. Det har blivit ett så naturligt inslag i branschen idag. Många verkar tycka att elektroniskt är opersonligt som genre, men med tanke på alla förgreningar, det breda utbudet och mängden av kombinerade influenser som ständigt uppstår kan jag inte hålla med.

Vad är en bra låt?

Det är alltför subjektivt för att kunna beskrivas, enligt min mening. En låt måste övertyga lyssnaren och göra ett visst intryck, den måste betyda något eller helt enkelt representera känslor som man vill få utlopp för. Ibland kan också helt olika typer av låtar passa i precis samma situation. 

Berätta något otippat som hänt i sändning under din tid i Indieklubben! 

Det händer otippade saker lite hela tiden, vilket är charmen med livesändning och gör det levande. Särskilt intervjuer kan ta oväntade vändningar överlag, något som gör det extra spännande då man inte kan redigera konversationerna innan de sänds ut. Kristian Anttila gjorde ett bestående intryck när han var gästredaktör hos oss en gång, då han kom inklivande på stationen iklädd en väldigt färgglad utstyrsel i galon och var jätteförkyld, kunde knappt prata, vilket vi inte alls var beredda på. Det visade sig dessutom att han hade cyklat genom stormväder en längre sträcka för att komma fram, så vi blev väldigt imponerade över att han inte ställde in besöket. Annars är det en mängd mer akuta saker som vi har fått hantera i olika sammanhang, teknikstrul är en klassiker då man måste hålla huvudet kallt. Vi har även dj-at under speciella omständigheter, utan lurar och i smått kaotiska situationer. Man kan säga att vi onekligen har lärt oss en hel del sedan uppstarten av Indieklubben.

#1: Drefvet.se - Ricky Holmquist

Ricky Holmquist är en av chefredaktörerna bakom nya pigga musiksiten Drefvet.se!

Vad gör du på Drefvet.se?

I det vardagliga Drefvandet så tar jag emot en uppsjö av mail, lyssnar på skivor jag får skickat till mig, tjatar på artister att vara med på vår site, skriver texter, redigerar bilder. Enkelt sammanfattat.. Allt efter vanlig arbetstid

Varför gör du det?

Jag gör det för att jag tycker det är så vansinnigt skoj, att se Drefvet växa, att växa flera meter av all positiv feedback som vi får för vårat jobb, och självklart för att jag älskar att skriva. Drefvet som musikmedia är en katt bland traditionella hermeliner. Vi sticker ut, vi är lite udda och nyskapande. Det gör att det skapar ett extra driv och ger ännu mer energi att hitta nya vinklar, nya tokiga idéer. Gå först i ledet och skapa nya stigar. Drefvet följer inte, vi leder. 

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Det är många väldigt spännande saker med musikbranschen just nu. Dels musiken i sig, många nya stilar, en hel ocean av många nya spännande artister, inte minst svenska artister som ska bli otroligt intressant att följa.

Samt att musikkonsumtionen förändras så snabbt. Plattformarna är fler vilket ger oss lyssnare ett otroligt brett utbud. Vilket givetvis är på både gott och ont. Det kan ibland kännas som att utbudet blir FÖR stort. Även om jag aldrig blir mätt på musik så kan det ibland kännas som ett överflödets förbannelse. Man är ett litet barn med nycklar till både godis och leksaksaffärer.

Vad är en bra låt?

Oj oj oj, universums svåraste fråga! En bra låt är en bra låt. Enligt mina kriterier är det en låt som gör själen varm, man ler med hela kroppen, man vill höra den igen, igen. Oavsett genre så är en bra låt ALLTID en bra låt. Man skulle kunna skriva en roman-serie i tolv volymer om vad en bra låt är. Men jag nöjer mig såhär för denna gång. 

Drefvet gör ofta egna speciella twister när ni uppmärksammar artister, till exempel gör ni knappt några regelrätta intervjuer utan låter ofta artisterna skriva egna texter eller göra listor. Varför jobbar ni så? 

Det var en tanke jag och kollega Mjörnberg hade redan i planeringsstadiet av Drefvet. Att försöka lyfta fram artisternas egna ord, utan att få standardsvaren. Plus att vi som musiknördar gärna vill se in lite bakom kulisserna, vad lyssnar artisterna på, vad influeras de av, bland annat. Samt att det ger en exklusivitet till sidan också. Vem skulle inte vilja komma in och läsa om sin favoritartists favoritartsiter? Ju konstigare listor och idéer desto bättre. 

Besök Drefvet här: www.drefvet.se 

#VECKANS BRANSCH

Vi på Birds har dagligen kontakt med den andra sidan av branschen - journalisterna, radioredaktörerna, spellistemakarna, förlagsfolket, weboptimerarna, bokarna, arrangörerna, utbildarna. Alla som finns på andra sidan från er kreatörer.

I den här intervju-serien lyfter vi personer vi jobbar med och presenterar dom för er! Mycket nöje!