#2: Indieklubben/K103 - Malin Ågren

Malin Ågren är redaktör för och grundare av Indieklubben - ett nischprogram på K103 Göteborgs Studentradio.

Vad gör du på Indieklubben?

Jag är redaktör och en av de ursprungliga grundarna av programmet, vi delar på allt ansvar och mycket handlar om att förverkliga sina egna visioner. Personligen ägnar jag mycket tid åt research, att lyssna och leta nytt material på Internet. Eftersom vi fokuserar på modern musik och vad som är aktuellt för stunden är detta en väsentlig del av Indieklubbens uppbyggnad, man får hålla ett öga på vad som redan spelas och se till att vi bidrar med något unikt. Dessutom försöker vi att blanda lokala akter med större internationella sådana. Annars sköter jag tekniken och snackar indie under livesändningarna, redigerar ljudfiler och hemsidan, spanar spelningar och gör intervjuer. Vi brukar rotera så att alla får syssla med lite av varje, vilket är både utvecklande och gör redaktionen tajtare.

Varför gör du det?

Musiken har alltid varit syret som får mig att fungera och brinna inombords, så det handlar om att kanalisera sin passion samtidigt som man utmanar sig själv. Genom att använda rösten för att nå ut till människor som kanske delar samma influenser så har jag kunnat testa gränser och agera utan att analysera det alltför mycket. Att dessutom sända live innebär en spontanitet som kräver att man har en viss självdistans och kan bjuda på direkta uttryck, vilket jag tycker fångar meningen med musiken, nämligen att ge sig hän och ha roligt i processen. Studentradion är ett forum där man får göra så många fantastiska saker med fokus på själva kreativiteten, något som jag är oerhört tacksam över.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Åh, jag skulle tro att det är hur musiken som sådan kommer att utvecklas med tiden, det är fascinerande hur samtiden, konsumtionsmönstren och produktionsmedlen sätter ramarna. Oavsett vilka format och möjligheter som finns till hands tycks musiken alltid gå sin egen väg. I slutändan handlar det om människor som kämpar för sina värderingar, att få höras och att kunna översätta känslor till ljud. Jag har en förkärlek till elektronisk musik i olika varianter och tycker att den historiska bakgrunden till dess uppkomst är jättespännande. Det har blivit ett så naturligt inslag i branschen idag. Många verkar tycka att elektroniskt är opersonligt som genre, men med tanke på alla förgreningar, det breda utbudet och mängden av kombinerade influenser som ständigt uppstår kan jag inte hålla med.

Vad är en bra låt?

Det är alltför subjektivt för att kunna beskrivas, enligt min mening. En låt måste övertyga lyssnaren och göra ett visst intryck, den måste betyda något eller helt enkelt representera känslor som man vill få utlopp för. Ibland kan också helt olika typer av låtar passa i precis samma situation. 

Berätta något otippat som hänt i sändning under din tid i Indieklubben! 

Det händer otippade saker lite hela tiden, vilket är charmen med livesändning och gör det levande. Särskilt intervjuer kan ta oväntade vändningar överlag, något som gör det extra spännande då man inte kan redigera konversationerna innan de sänds ut. Kristian Anttila gjorde ett bestående intryck när han var gästredaktör hos oss en gång, då han kom inklivande på stationen iklädd en väldigt färgglad utstyrsel i galon och var jätteförkyld, kunde knappt prata, vilket vi inte alls var beredda på. Det visade sig dessutom att han hade cyklat genom stormväder en längre sträcka för att komma fram, så vi blev väldigt imponerade över att han inte ställde in besöket. Annars är det en mängd mer akuta saker som vi har fått hantera i olika sammanhang, teknikstrul är en klassiker då man måste hålla huvudet kallt. Vi har även dj-at under speciella omständigheter, utan lurar och i smått kaotiska situationer. Man kan säga att vi onekligen har lärt oss en hel del sedan uppstarten av Indieklubben.