#9: Phonofile - Torny Gottberg

Vad gör du på Phonofile?

- Jag och min fantasiska kollega Daggan är Phonofiles representanter i Sverige. Vi jobbar aktivt nära våra skivbolag som vi ombesörjer digital distribution för samt även en del promotionarbete för dem. Vi är ständigt på jakt efter nya intressanta bolag så det blir en del scouting också. Sedan hjälper jag till med support för de bolag som kanske har problem i början så att vi tillsammans ladda upp material så de känner sig hemma i vårat fantastiskt fina transparenta system.

Varför gör du det?

- Jag har ju alltid jobbat med musik på ett eller sätt. Nästan sedan 15 års ålder när man satte upp spelningar, det gick sedan över till att driva tidningar, till jobb på skivbolag, till jobb på distributören Border Music som jag lämnade för Phonofile tidigare i år. Men nu känns det som jag hittat helt rätt. Jag jobbar med ett fantastiskt team av människor som är så otroligt duktiga på det som de gör. Och det finns inga sura miner här, alla drar åt samma håll, det vill säga framåt. Och där har du svaret: jag jobbar med musik för att jag älskar det. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan det.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

- Det går väl inte att sticka under stolen med att musikbranschen är, eller har varit inne i ett skifte från den fysiska produkten till den digitala dito. Det är otroligt spännande att vara med om det. Det är ett helt nytt sätt för folk att konsumera musik. Hade någon sagt att vi skulle streama musik lagligt för 10 år sedan hade man nog nästan sagt: Skojare där!. Det jag gillar med det är att digitalt så får majorbolagen äntligen en match också. På de digitala plattformarna kan man konkurrera lite mer på samma villkor. Och de mindre bolagen är ju om vi skall vara helt ärliga så sjukt mycket mer kreativa och smarta än de stora dito.

Vad är en bra låt?

- Oj, inte lättaste frågan direkt. En bra låt är en låt som väcker något inom dig. Det kan vara kärlek, hat, sorg, glädje egentligen vad som helst. Men för att jag skall fastna för något måste musik beröra mig. Jag tycker hellre nästan illa om en låt snarare än ingenting. När musik berör är det stort.

Hur tror du att den digitala distributionsmarknaden kommer att utvecklas de närmsta fem åren?

- Jag tror vi kommer se mera video. Att det blir än större grej i det stora hela när YouTube nu lanserar sin premiumtjänst. Det har ju vart mer eller mindre omöjligt för independentbolag att få betalt för sina videos på te x. YouTube. Detta kommer ändras, eller förändringen har redan påbörjats. Men jag tror vi kommer se mer att musik och bild går samman. Jag tror att den fysiska produkten kommer minska ännu mer och kanske te x. vinyler och CD blir mer som merch på konserter. Sedan är ju det lite spännande att man numera i t ex. Spotify faktiskt kan sälja merch son CD/LP/T-shirts. Det kanske blir nästa distributionskanal för skivbolagen. Marknaden svänger snabbt.