#11 : Rockfoto - Madeleine Bergquist

Vad gör du på Rockfoto?

Chefredaktör för vårt textmagasin. Jag förmedlar kontakten mellan bolag/artister och våra skribenter, planerar innehåll, redigerar och publicerar texter samt försöker tillsammans med övriga redaktionen skapa någon slags struktur för arbetet med det redaktionella materialet. Dessutom skriver jag en del texter själv. Men allra mest handlar det nog om att svara på och skicka mejl faktiskt. Det tar mycket mer tid än man skulle kunna tro.

Varför gör du det?

Därför att det är en ynnest att få kombinera två så stora passioner (musik och att skriva). Dessutom tycker jag att det aldrig kan bli för många forum för musikjournalistik i detta land. En annan viktig aspekt är att det är himla kul att hjälpa små band och artister en bit på vägen, en snabb intervju med ett nytt band kan betyda oerhört mycket för dem.

Vad är mest spännande med musikbranschen just nu?

Jag älskar att riot grrrl-scenen återigen blomstrar och att det får utrymme i media!

Vad är en bra låt?

Går egentligen inte att svara på. En bra refräng eller “hook” kan pigga upp när man är på det humöret medan en viss känsla eller atmosfär kan fungera ypperligt i andra situationer. En bra låt är en låt som får en att känna något helt enkelt.

Du jobbar även som bibliotekarie, varför tror du att det är så dålig bevakning av musikböcker i svensk media generellt?

För att litteraturbevakningen i svensk media bygger på en ganska gammaldags syn på vad som är “god smak” och på vad som hör hemma på kultursidorna. En syn som länge var vanlig även inom biblioteksväsendet men som lyckligtvis förändrats en hel del!